AZ ÉV VÉGI JUTTATÁS LEGJOBB FORMÁJA: A NEMZETI UTALVÁNY

Lesznek-e idén év végi bónuszok, jutalmak? Mi történik a már-már hagyományos, karácsony előtti céges rendezvényekkel, évzáró partikkal? Ha ezek elmaradnak, a megtakarított összegekből részesülnek-e a munkavállalók? – rengeteg a kérdés a cafeteria-juttatások piacán a koronavírus-járvány okozta helyzetben. A cégek többsége már most mérlegeli év végi lehetőségeit. Miért a Nemzeti Utalvány a legjobb megoldás ebben a helyzetben? Mert csekély értékű juttatásként költségtakarékos, mégis széleskörűen, egyszerűen és azonnal felhasználható.

„Rengeteg a kérdés idén a béren kívüli juttatások körül. Csak az biztos: a koronavírus-járvány a cafeteria piacát is teljesen átalakította és már most arra kényszeríti a munkáltatókat, hogy mérlegeljék idei lehetőségeiket” – fogalmaz a cafeteria-piacról szóló, nemrégiben megjelent elemzésében Dr. Bákonyi László adójogi szakértő.

Idén a hagyományos év végi céges bulik, vacsorák valószínűleg elmaradnak. Helyettük, ha a cégek helyzete lehetővé teszi, akár béren kívüli juttatást is kaphatnak a munkavállalók. De mi jelenleg az ideális megoldás?

Középpontban: a költségoptimalizálás

Mivel a koronavírus-világjárvány súlyos gazdasági válságot eredményezett, felértékelődött minden olyan lehetőség, amely segíti a munkáltatók költségeinek optimalizálását, ugyanakkor a gondoskodó imázsát is építi. A csekély értékű ajándék juttatásként való kifizetése több szempontból is kedvező a cégeknek.
„A csekély értékű juttatást a bérnél jóval kedvezőbb, mindössze 35,99 százalékos adó terheli, ez pedig komoly költségmegtakarítást jelent a munkáltatóknak a jelenlegi helyzetben. A juttatás készpénzre nem váltható utalvány vagy utalványkártya formájában fizethető ki a munkavállalóknak, illetve közvetlen hozzátartozóiknak, évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig, vagyis idén 16 100 forintig” – olvasható Dr. Bákonyi László elemzésében.

Kézzelfogható juttatás, kötöttségek nélkül

A Magyar Utalvány Zrt. terméke, a Nemzeti Utalvány ráadásul arra a problémára is megoldást kínál, amelyre a kötött felhasználású SZÉP-kártya nem tud a jelenlegi helyzetben: a vendéglátásra, szállásra és szabadidőre a bizonytalan gazdasági helyzetben egyre kevesebb munkavállaló akar költeni.
Többségük fizetőképessége jelentősen visszaesett, és a mindennapi gondok mellett egyre kevesebb jövedelmet tud például utazásra vagy éttermi étkezésre fordítani. Ebben segíti őket a Nemzeti Utalvány, amely kézzelfogható juttatásként valóban a napi szükségletekre fordítható.

A papíralapú utalvány gyors és ténylegesen költésre ad lehetőséget, nem a megtakarítást vagy későbbi felhasználást támogatja. Ez a piac többi szereplőjének is kedvez, így a beváltóhelyi szektornak, illetve az áfabevételeken keresztül az államkasszának is.

Érdekli a nemzeti utalvány?

TOVÁBBI BLOGBEJEGYZÉSEK

A MUNKAVÁLLALÓK TIZEDE IDÉN ELŐSZÖR NEM KAPOTT SEMMILYEN BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁST

A MUNKAVÁLLALÓK TIZEDE IDÉN ELŐSZÖR NEM KAPOTT SEMMILYEN BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁST

A Nemzeti Utalvány több mint 1200 fő megkérdezésével készített cafeteria-kutatása szerint nyáron az iskolakezdés jelenti az egyik legnagyobb kiadást a…
AZ ÉV VÉGI JUTTATÁS LEGJOBB FORMÁJA: A NEMZETI UTALVÁNY

AZ ÉV VÉGI JUTTATÁS LEGJOBB FORMÁJA: A NEMZETI UTALVÁNY

Lesznek-e idén év végi bónuszok, jutalmak? Mi történik a már-már hagyományos, karácsony előtti céges rendezvényekkel, évzáró partikkal? Ha ezek elmaradnak,…
MIÉRT ÉRI MEG BEVÁLTÓHELYKÉNT CSATLAKOZNI? ÍME, A NEMZETI UTALVÁNY 7 ELŐNYE

MIÉRT ÉRI MEG BEVÁLTÓHELYKÉNT CSATLAKOZNI? ÍME, A NEMZETI UTALVÁNY 7 ELŐNYE

Fogyasztásösztönző, nagy piaci potenciállal bír, egyszerű és biztonságos – a Nemzeti Utalvány számos előnnyel bír a magyarországi beváltóhelyek számára. Miért…